Lobiciliğin Savunuculuk Çalışmalarına Etkisi: EGED Örneği başlıklı 3. Hak temelli sivil toplum semineri tutanağı, görüntü ve ses kaydı

“Lobiciliğin Savunuculuk Çalışmalarına Etkisi: EGED Örneği” başlıklı 3. Hak temelli sivil toplum semineri, EGED Başkanı Emre Taşgın'ın katılımıyla, 12 Mayıs 2020’de, Google Meet platformunda gerçekleşti. Etkinlik moderatörlüğünü Mücahit İbrahim Öztürk ve Oğuzhan Al yürütürken etkinlik notlarını Ümmü Seyrek aldı. Programı ortalama 30 kişinin takip ettiği görüldü. Etkinlik görüntülü olarak slaytlar eşliğinde yürütüldü.
Emre Taşgın, lobiciliğin tarihinin Amerika ve İngiltere’ye dayandığını ve lobiciliğin Amerika'da yasal olarak 1946'da mevzuata girdiğini aktararak konuşmasına başladı. Devamında lobiciliği savunuculuğun bir yöntemi olarak nitelendirdi.
Savunuculuğu sivil toplum kuruluşlarının temsil ettikleri kesimin taleplerini eyleme geçirme süreci olarak tanımlarken, lobicilik faaliyetini sivil toplum kuruluşlarının, temsil ettikleri kesimin talepleri doğrultusunda kamu karar alıcı mekanizmalarını etkilemek amacıyla yapılan yöntem olarak tanımladı. Lobiciliğin aynı zamanda yasama ve yürütme erkini etkilemek olduğunu, bununla birlikte lobiciliği sivil toplum kuruluşlarının karar alma mekanizmalarına temsil ettikleri kitlenin adına katılmak olarak detaylandırdı. Kamu kararının, çok aktörlü olduğunu ve uzlaşmacı bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Lobiciliğin ricacılık veya hak dilenciliği anlamına gelmediğini, çok aktörlü bir süreçte kazanım elde etmenin bir yolu olduğunu açıkladı. Ayrıca lobicilik yöntemini kullanmanın diğer savunuculuk yöntemlerini değersizleştirmeyeceğini belirtti. Karar alıcılarını etkilemek için izleme faaliyetlerinin önemini hatırlatan Taşgın, bu süreçte edinilen bilgilerin lobi faaliyetleriyle yetkililere sunulabildiğini ifade etti. “Lobicilik faaliyetlerini yürütürken belirli bir iletişim stratejisi hedeflenmeli.” diyerek karar alıcılarda iz bırakacak bir yöntem seçilmesine işaret etti. Lobiciliğin bazı sorunları çözme aşamasında aynı amaca yönelik sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte hareket etmeleri gerektiği anlamına geldiğini; fakat engellilik alanında şimdiye kadar böyle bir ittifaktan söz edilemediğini söyledi. İyi bir lobicilik faaliyeti için disiplinler arası bir süreç izlemenin etkili olacağını savundu. Hukuk, politika gibi...
Lobicilik faaliyeti öncesinde, karar alıcılarla görüşme esnasında ve görüşme sonrasında yapılması gerekenleri açıkladı. İletişim kanalı olarak yüzyüze ve yazılı iletişimin tercih edilebileceğini anlattı. Lobicilik faaliyeti öncesinde sivil toplum kuruluşunun görünürlük çalışması yapmalarını önerdi. Görüşmeye problemlerin tespitine dair belgelerle katılmanın önemli olduğuna değindi. Görüşme sonrasında bir değerlendirme yapılıp sürecin takibinin aksatılmamasını söyleyerek konuşmasını bitirdi.
Konuşmanın ardından soru ve katkılarla etkinlik devam etti.
Etkinlik ses kaydını mp3 olarak dinleyin
Etkinliğin 1. bölümünü YouTube üzerinde izleyin